6 tips για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Πίνακας Περιεχομένων

   • Tip no.1: Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα
   • Tip no.2: Πρόσθεσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σου
   • Tip no.3: Πρόσθεσε ασκήσεις ενδυνάμωσης στην προπόνησή σου
   • Tip no.4: Κοιμήσου καλά
   • Tip no.5: Ενυδατώσου επαρκώς
   • Tip no.6: Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής

6 tips για την ενίσχυση του μεταβολισμού, απλά και εύκολα για να εντάξουμε στη ζωή μας. Με τον όρο μεταβολισμό αναφερόμαστε σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν μέρος στον οργανισμό μας με σκοπό τη διατήρηση της ζωής, την ανάπτυξη, αλλά και την πέψη ή σύνθεση άλλων συστατικών στο σώμα μας. Συχνά ο όρος αυτός συγχέεται με τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (Basic Metabolic RateBMR), ο οποίος αναφέρεται στις συνολικές θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε κατάσταση ηρεμίας για να καλύψει τις βασικές βιολογικές του ανάγκες, όπως η καρδιακή λειτουργία, η λειτουργία των πνευμόνων, αποτελώντας περίπου το 70% των συνολικών θερμίδων του μεταβολισμού.

Ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το μέγεθος του σώματος και η διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό μας και συνακόλουθα τις συνολικές καύσεις μας μέσα στην ημέρα.

Tip no.1: Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα

Το πρώτο και το σημαντικότερο από τα 6 tips για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται! Με την κίνηση δεν αναφερόμαστε μόνο σε κάποια οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης, αλλά σε οποιαδήποτε μορφή κίνησης στην καθημερινότητα, όπως το περπάτημα, οι δουλειές σπιτιού, το ανέβασμα της σκάλας κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει 150 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης.

Tip no.2: Πρόσθεσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σου

Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε ένα πολύ μεγάλο εύρος λειτουργιών στο σώμα μας και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την καθημερινή μας λειτουργία. Η επαρκής πρόσληψης πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, και άρα να κρατήσουμε ενεργό το μεταβολισμός μας. Προσπάθησε να καταμερίζεις ισόποσα την πρωτεΐνη σου μέσα στην ημέρα και στόχευε σε τουλάχιστον 20-25 γρ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη ανά γεύμα.

Tip no.3: Πρόσθεσε ασκήσεις ενδυνάμωσης στην προπόνησή σου

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να αυξήσουν το BMR μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας. Δεδομένου ότι ο μυϊκός ιστός είναι πιο ενεργός μεταβολικά από το λίπος, ένα σώμα με περισσότερη μυϊκή μάζα θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Συνεπώς, ένα εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και να κρατήσεις το μεταβολισμό σου στα ύψη!

Tip no.4: Κοιμήσου καλά

Ένα από τα σημαντικότερα tips για την ενίσχυση του μεταβολισμού και το οποίο συχνά παραβλέπουμε είναι ο ποιοτικός ύπνος. Η ποιότητα και διάρκεια του ύπνου φαίνεται να επιδρούν άμεσα στο μεταβολισμό μας, καθώς όταν κοιμόμαστε το σώμα μας εκτελεί ένα σύνολο μεταβολικών διαδικασιών υψίστης σημασίας. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να επηρεάζει τις ορμόνες του σώματος μας, με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο μέσα στην ημέρα. Στόχευε για τουλάχιστον 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τις βραδινές ώρες.

Tip no.5: Ενυδατώσου επαρκώς

Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας, προσδίδοντάς μας υγεία και ευεξία. Στόχευε στην κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα.

Tip no.6: Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Οι αρχές μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι απλές: ποικιλία, μέτρο, ισορροπία. Προσπάθησε να εντάξεις στη διατροφή σου εποχικά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, και δώσε έμφαση σε άπαχες πρωτεΐνες, όπως τα πουλερικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά (χαμηλών σε λιπαρά), τα θαλασσινά και το ψάρι. Περιόρισε τα επεξεργασμένα προϊοντα, το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά.

Extra tip: Αν είσαι σε περίοδο απώλειας βάρους να θυμάσαι ότι μια απότομη μείωση θερμίδων μέσα στην ημέρα θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σου και θα «ρίξει» τις συνολικές ημερήσιες καύσεις σου. Για αυτό συμβουλεύσου ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής και ένταξε σήμερα κιόλας τα 6 tips για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακολουθήσε μας στα social media για καθημερινές συμβουλές, συνταγές και περισσότερη έμπνευση!

Leave A Comment