Κλινική διατροφή
Η κλινική διατροφή είναι ένας εξειδικευμένος τομέας της διατροφής που εστιάζει στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση κλινικών καταστάσεων μέσω εξατομικευμένης διατροφικής παρακολούθησης και διατροφικής εκπαίδευσης. Η διατροφική παρέμβαση στηρίζεται στη λήψη ενός πλήρους ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, λήψη οικογενειακού ιστορικού, κατανόηση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου και έλεγχο των αιματολογικών εξετάσεων.
Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει παθολογικές καταστάσεις, όπως:
- Σακχαρώδης διαβήτης (προδιαβήτης, διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, διαβήτης κύησης)
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
- Υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια)
- Προβλήματα θυρεοειδούς αδένα (πχ υποθυρεοειδισμός, Hashimoto)
- Κοιλιοκάκη–ευαισθησία στη γλουτένη
- Δυσκοιλιότητα
- Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ–ελκώδη κολίτιδα, νόσος Crohn)
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) (FODMAP διατροφή)
- Νοσήματα Ήπατος– Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD)
- Υπέρταση
- Οστεοπόρωση
Συστήνεται η προσκόμιση εξετάσεων αίματος τελευταίου 4μήνου για την πλήρη κατανόηση της κατάστασης υγείας σου.